Ce este anxietatea?

Mar 16, 2023

Ce este anxietatea?

După ce spuneam persoanelor că sunt student la psihologie sau foloseam în anumite contexte cuvântul „anxietate”, primeam deseori întrebarea „Anxietate... Ce este de fapt anxietatea?”. Și atunci îmi puneam și eu această întrebare și aveam dificultăți în a răspunde, așa că foloseam o scurtă explicație auzită în facultate, aceea că anxietatea este o frică fără obiect, adică fără ceva real petrecut încă.

Anxietatea a fost definită de Spielberger la începutul anilor '70 ca fiind o emoție care produce o stare de disconfort interior, însoțită de o agitație în comportament. Spre deosebire de frică, care este produsă de o amenințare reală imediată, anxietatea este produsă de anticiparea unui eveniment amenințător din viitor.

Anxietatea este o stare de tensiune sau neliniște, adesea însoțită de simptome fizice cum ar fi bătăi rapide ale inimii, transpirație excesivă, respirație greoaie și senzația de sufocare. Această stare poate fi declanșată de situații stresante, dar poate fi și prezentă în mod constant, chiar și în absența unor factori declanșatori. Axietatea poate fi utilă în situații în care trebuie să fim vigilenți sau să răspundem rapid la anumite evenimente amenințătoare. Cu toate acestea, atunci când anxietatea devine excesivă sau este prezentă în mod constant, poate afecta calitatea vieții și poate interfera cu activitățile zilnice.

Anxietatea poate apărea în diferite circumstanțe și poate fi de mai multe tipuri: anxietatea de separare, fobia specifică, anxietatea socială, tulburările de panică sau anxietatea generalizată. Fiecare dintre acestea se manifestă diferit și poate avea simptome specifice. De exemplu, persoanele cu fobie socială pot simți anxietate în situațiile când se întâlnesc cu alte persoane și trebuie să vorbească unele cu altele, în timp ce persoanele cu anxietate de separare prezintă frică sau anxietate legată de despărțirea de persoanele de care s-au atașat. Tot acestea prezintă anxietate legată și de pericolele, evenimentele la care ar putea fi supuse persoanele de atașament care ar putea duce la pierderea sau separarea de acestea.

Un alt exemplu, în tulburarea de panică, oamenii sunt îngrijorați că vor mai urma alte atacuri. În fobia specifică, oamenii se tem de prezența unor obiecte sau situații și le evită, iar, în acest caz, anxietatea apare aproape imediat de situația în sine și persoanele tind să perceapă un risc mai crescut decât riscul real.

În ceea ce privește cauzele anxietății, aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv influența genetică, mediu și experiențe de viață. Unele persoane pot avea o predispoziție genetică la anxietate, ceea ce înseamnă că sunt mai susceptibile să dezvolte anxietate decât altele. Cu toate acestea, mediu și experiențe de viață au un rol important în dezvoltarea anxietății.

De asemenea, traumele sau experiențele negative din viață pot declanșa anxietatea. De exemplu, pierderea unui loc de muncă, a unei relații sau a unei persoane dragi poate fi un factor declanșator pentru dezvoltarea anxietății, dar și abuzul fizic, sexual sau emoțional.

Este important să înțelegem că anxietatea este o problemă comună și că există modalități eficiente de a o gestiona pe care le voi prezenta ulterior în alte postări, așa că te aștept înapoi pe site.